Християнство

Відео: Християнство: Від іудаїзму До Костянтина. Прискорений Курс Всесвітньої Історії # 11

Хрест - символ християнства Бернард Плокгорст: Добрий Пастир. Ісус Христос - Ватажок Християнської Церкви Християнство, хрістінське єдинобожжя (Грец. - «помазаника», «Месія») - один з напрямків єдинобожжя, який разом з іудаїзмом і ісламом входить в групу авраамічних релігій. Поряд з ісламом та буддизмом входить в число трьох світових релігій. Характерною особливістю християнства, яка відрізняє його від інших напрямів єдинобожжя, віра в Ісуса Христа як втілення і прояв Бога заради спасіння всього людства і людського суспільства і настанови в істині. На відміну від християнства іслам і іудаїзм не визнають Ісуса Христа як одну з іпостасей Всевишнього.
Християнство зародилося на Сході Римської імперії (території сучасного Ізраїлю) (в Палестині) в I ст. н.е. Засновником вважається Ісус Христос. У наш час християнство є однією з найпоширеніших у світі віровчень - його дотримуються трохи більше чверті людства. Християнство займає перше місце в світі по географічним поширенням, тобто майже в кожній країні світу є хоч одна християнська громада.
Виникнення християнства взято за основу сучасного літочислення, нової ери в історії людства, яка почалася більше 2000 років тому.
Християнство зародилося в I столітті на Близькому Сході, на іудейських землях (провінція Іудея) Римської імперії, серед месіанських рухів тодішнього єврейського єдинобожжя. Вже за часів Нерона християнство було відоме в багатьох провінціях Римської імперії.
Коріння християнського віровчення пов`язані з дохристиянським єдинобожжям древніх євреїв і вченням Старого Завіту (Закон, Пророки і Писання - Танах). Згідно з Новим Заповітом, Ісус (Йешу) народився, виховувався і навчався в єврейській вірі, дотримувався Закону (Тори), відвідував збори (синагогу) в день відпочинку (євр. Шабат або суботу) святкував єврейські релігійні свята згідно Торою. Перші послідовники Ісуса (Йешу) і посланці (апостоли), які несли його благовістя були іудеї. Через 20 років після заснування християнської громади, християнство стало проповідувати серед інших народів. (Ru.wikipedia.org, Християнство- Макс Даймонт ... Євреї, Бог і історія (рус.)
У сучасному світі деякі люди схильні трактувати християнство як вчення, завданням якого було повністю знищити давню поганську культуру, культуру мов (племен, народів) світу. Насправді таке бачення взаємодії християнства і язичництва відповідає дійсності лише наполовину. По-перше, традиційне християнство (зокрема православ`я) розглядає себе як істинне вчення, вчення про істину, одним з найважливіших завдань якого є поширення істинного знання серед людства, незалежно від його походження (оскільки воно в будь-якому випадку походить від Бога). Зокрема в традиційному християнстві визнається, що в язичницькі часи також існували люди (праведники), які дізнавалися правду і жили згідно її законів. У цьому контексті завдання християнства полягало в тому, щоб взяти від язичництва все те найкраще і справжнє, що було присутнє в ньому і відкинути брехню і неправду. В якому сенсі християнство це подальший розвиток язичницької культури, культури народів світу на новому, більш високому, справжній рівень. Серед речей, які запозичило християнство з часів язичництва - символ хреста (вічного Древа життя), сільськогосподарський календар, в якому свята на честь богів були замінені на свята на честь святих і мучеників і т.д.
Згідно Святого Письма, а також інших джерел того часу, перші спільноти християн (коло віруючих, християнська Церква) виникли в 1 столітті у східних провінціях Римської імперії в Палестині, місці народження Христа, Святої Землі внаслідок проповіді учнів Христа, святих апостолів і їхніх послідовників.
Як фактично єдина географічно-адміністративна спільнота проіснувала приблизно до 484 року. Хоча вже з кінця I століття в ній виникали різні секти, протистояння. остаточний розкол християнської Церкви на Східну (Православ`я) і Західну (Католицизм) відбувся в 1054 році. У 1517 виник Протестантизм. Це три основні розгалуження в християнстві.
На чолі Католицької Церкви стоїть римський єпископ - Папа Римський.
Православ`я спочатку мало 5 патріархів: римського, константинопольського, Єрусалимського, Антіохійського, Олександрійського. Згодом стався розкол з римською церквою, а також виділилися нові патріархати (грузинський, київський (московський), сербською, румунською та болгарський) та інші помісні церкви, які очолюються митрополитами або архієпископами (Кіпрська, Елладська, албанський, польська та ін.). Все помісні православні церкви, що утворюють Вселенську православну церкву, рівні між собою, відрізняються лише по честі. На даний момент першим серед рівних вважається Константинопольський патріархат. Крім канонічного Православ`я, існує ряд невизнаних православних церков, наприклад Українська Православна Церква Київського Патріархату, Македонська православна церква, старообрядці, Істинно-Руська Православна Церква (катакомбники) і т.д.
Від Православ`я потрібно відрізняти давньосхідні церкви (Коптська, Вірменська, Ефіопська ін.), Які не визнали рішень Халкідонського собору. Хоча в перекладі їх назв і використовується слово «Православна», але вони не належать до Вселенської Православної Церкви. Ці церкви довгий час вважалися монофізитських (тобто єретичними щодо Православ`я), але на сьогоднішній день вони практично повністю відійшли від монофізитства. Давньосхідні церкви іноді називають «східним християнством».
Як єдиної Протестантської Церкви не існує. Ця течія представлена сотнями, тисячами Церков, з чисельністю від сотні членів до багатомільйонних спільнот. У цьому напрямку є безліч течій, зокрема: П`ятидесятники і Харизмати близько 400-500 млн. Чол, Баптисти близько 120 млн. Чоловік, Англікани, Кальвіністи різних напрямів, Лютерани, Адвентисти і багато інших.


Деякі релігійні течії, які вийшли з протестантизму і ідентифікують себе як християнські - Мормони, мунистов, Свідки Єгови, не визнаються такі конфесіями християнського світу за розбіжності в розумінні основних християнських доктрин (догмат Трійці, іншу христологію).
Серед різних протестантських громад існують доктринальні розбіжності по ряду питань, наприклад щодо догмату приречення існують протилежні теологічні системи: кальвінізм і армініанства.
Наявні джерела (передача, грецькі і латинські літописи і т.д.) підтверджують той факт, що перші віруючі, люди, які в тій чи іншій мірі дотримувалися християнської православної віри, на землях майбутньої Русі з`явилися майже відразу після появи Христа і початку поширення християнства в світі.
В першу чергу тут слід згадати апокрифічний сказання про святого апостола Андрія Первозванного, який проповідував у цих краях, в ті часи Скіфії та Сарматії. Починаючи з перших століть християнства зустрічаються згадки про скіфів-християн і навіть про скіфських єпископів. З кінця III в. від Р.Х. збереглися згадки про Скіфську єпархію, яка виникла на землях Малої Скіфії (землі сучасної України, Молдови і Румунії). Розвиток християнства сповільнився через прихід гунів (в інших джерелах їх також називають болгари) - союзу кочових племен змішаного походження, які захопили частину Ромейской імперії. Разом з тим джерела свідчать, що серед гунів (древніх болгар) також існували християни.
Таким чином, на майбутніх слов`янських і російських землях на момент хрещення Русі вже існувала, паралельно з язичництвом, іудаїзмом (Хазарія), а пізніше мусульманством (Волзька Булгарія), мала міцне коріння і успішно розвивалася усна народна християнська традиція (яка в зв `язку з особливостями життя і розвитку регіону в ті часи практично не залишила свого вираження в матеріальних пам`ятках - церквах, богослужбових книгах і т.д.) і яка безсумнівно мала певний вплив на розвиток і утвердження перших християн ких громад на Русі.
християнство - є віровченням про єдиний Всезнаючого, Всюдисущого і вічного Бога, Творця неба і землі в трьох його найважливіших проявах (іпостасях) - Господа Вседержителя (Бога-Отця), єдинородного несотворенного Сина - Ісуса Христа (Бога-Сина, святу Істину, святе Боже Слово ), і животворящим Божу Благодать (Бога-Духа Святого), що говорив через пророків Їх Єдину Волю і Сутність у Святій Трійці. Центральне місце в християнстві займає втілення та зшестя на землю Сина Божого з метою порятунку людства від гріха капище Розп`яттям на Голгофі, Його Воскресіння, Вознесіння на Небо і Друге Пришестя судити всіх живих і мертвих людей. Християнство визнає існування світу видимого і світу невидимого (світу духовного), безсмертної людської душі та ангелів), визначає природу людини - його створення, гріхопадіння (первородний гріх) і Спокута Христом, її майбутню долю - воскресіння мертвих і страшний суд, її вічне блаженство ( рай) або вічне прокляття (пекло). Віруючі послідовники цих догматів називаються християнами, які беруть участь в видимому поклонінні Христу в церквах (місцях особливої присутності Бога) і духовному служінні цьому Богові через виконання Його настанов, покаяння в разі їх порушення, регулярно спілкуються з Ним через молитву. Сотні християн покидають світське життя і віддаляються в монастирі чи скити (див. Ченці), щоб повністю присвятити себе служінню і хвали Христа. Християнство вчить, що метою людського життя є освячення людини, повернення до первісної природі, через обоження (грец.) Людини через причастя в Бозі Христі, завдяки Його спокутної самопожертву за людські гріхи. Особи, які досягли такого освячення, часто через мучеництво на кшталт Христа і визначилися високими чеснотами християнської побожности, прославившись чудесами, шануються у традиційному християнстві як святі.
Детальніше дивіться:
Божий Агнець (лат. Agnus Dei) є традиційним символом невинного Ісуса Христа, який віддав Себе в жертву за гріхи людей. Картина Яна ван Ейка (1390-1441).

Христос - центральна постать християнства


Центром християнства є особа Ісуса Христа, який є одним з осіб Трійці - одночасно Сином Божим і Сином Людським.
Головне в християнстві вчення про Боголюдини Ісуса Христа, який прийняв страждання і смерть заради спокутування первородного гріха.
Догмати про гріхопадіння і порятунок людини
Згідно постулатам християнства, засновані на Біблії, внаслідок первородного гріха, вчиненого Адамом і Євою, кожна людина є грішною, відтак смертною і підлягає засудженню Богом. Оскільки Бог любить світ і людей, він послав свого Сина, який, будучи безгрішним, своєю смертю на хресті спокутував нас від належного їм покарання. Таким чином, спасіння досягається через віру в Ісуса Христа і прийняттям його жертви, а також покаянням - відверненням від гріхів та приведенням свого життя відповідно до Божих заповідей.
Детальніше дивіться:
Роль і значення Церкви
Трон Слави: Бог Отець, Його Син, Святий Дух і ангели. Картина Ель Греко Християнська Церква об`єднує християн у святу спільноту, яка теж називається Тілом Христовим або Нареченою Христа і розглядається як своєрідний Ноїв Ковчег, порятунок поза яким неможливо. Через церкву передаються таїнства і благодать, вона ж приділяє хрещення (яке є духовним очищенням та оновленням у Христі) новим катехуменів.
Роль духовного наставництва та годування виконує Святе Письмо, яке вважається Слово Боже.
Велику роль на земному шляху християнина до вічного блаженства відіграє Боже Провидіння.
Віра в Бога серед християн в країнах ЄС і Туреччини. Результати опитування організації Євробарометр в 2005 Є також численна група людей, які називають себе християнами лише формально, без будь-якої глибокої віри в християнські догмати або майбутню есхатологію, не беруть участі у видимому поклонінні Христу, трактуючи християнство швидше, як традицію, в якій вони народилися і якої вони формально належать. В цілому рівень віри і релігійного поклоніння серед тих хто приписує себе до християнської традиції істотно коливається в залежності від переконань і знань особи, а також впливу суспільного середовища. В останні століття, в часи поширення матеріалістичного світогляду, в західному християнстві поширилася зневіру, все більше людей залишають церкву і займають позиції агностицизму або відвертого атеїзму. Це особливо стосується протестантських країн Європи (див. Карту праворуч). Протягом останніх десятиліть позначилися також небувалим поширенням єресей і сект в християнстві, головне в лоні протестантизму. Проте християнство залишається домінуючою світовою релігією, а на пострадянському просторі спостерігається видиме відродження ортодоксального східного християнства після 70-річного переслідування і скасування заборон його практикування атеїстичним комуністичним режимом.
Сьогодні, в загальному 2106962000 в 238 країнах світу або 33% населення Землі вважають себе християнами.

Поділися в соц. мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
По темі: