Християни віри євангельської

Відео: Про п`ятидесятників (прот. Володимир Головін, м Болгар)

Християни віри євангельської - християни євангельської віри, релігійна організація, в основі віровчення якої лежить уявлення про сходження Святого Духа на апостолів на 50-й день після воскресіння Христа, внаслідок чого вони отримали дар пророцтва і можливість спілкування на різних мовах. На даний момент це найбільша в світі протестантська і друга за чисельністю християнська конфесія. Загальна кількість людей, які сповідують вчення п`ятидесятниці налічує 450-600 млн. Чол. Єдиної П`ятдесятницької конгрегації не існує, є дуже багато помісних церковних об`єднань.
Ця протестантська течія відродилася на початку ХХ ст. в США. В Україну потрапила в 20-х рр. через українську репатріантів, хоча існували Предтечі п`ятидесятників українського походження молокани і баптисти. В історії християнства двадцяте століття є століттям П`ятдесятницької руху, яке, виникнувши як новий рух в протестантизмі на зламі XIX-XX століття, стрімко поширився по всьому світу і в кінці минулого століття нараховував в своїх рядах, за оцінками різних фахівців, близько 540 мільйонів послідовників з різним соціальним статусом в суспільстві, освітою і т.д. Загальноприйнята назва «п`ятидесятники» відображає теологічну особливість цього руху, підтверджує важливість і сутність події, яка сталася в свято П`ятидесятниці в Єрусалимі - зішестя Духа Святого, і такій же мірі - віру в те, що духовна сутність П`ятидесятниці (хрещення Святим Духом) є не тільки історичним фактом духовного життя церкви, але і явищем повторюваного характеру, а отже необхідним переживанням кожного віруючого.
Однак самі п`ятидесятники в нашій країні і деяких інших країнах називають себе, як правило, Церквою християн віри євангельської, обґрунтовуючи це назва біблійними текстами (Дії 11:26 і 1:27). Богослов`я Церкви християн віри євангельської ґрунтується на головному системоутворюючого принципу ротестантізму, чітко і коротко сформулював ще Мартін Лютер - «тільки Писання». Визнаючи певну користь і значимість тих чи інших церковних історій, переказів і джерел, християни віри євангельської твердо переконані в тому, що єдиним непогрішним, надійним джерелом для формування віровчення, підставою і керівництвом для практики церковного життя може бути тільки Біблія. Заявляючи, що «Слово Боже є для читання і дослідження будь-якій людині», пастори та проповідники закликають всіх віруючих самостійно читати і досліджувати Писання, вірити в них і в практичному житті жити в повній згоді і гармонії з євангельськими нормами, спираючись на слова Ісуса Христа : «Якщо любите мене - щоб виконувати заповіді Мої».


Боже слово об`єднало християн України для єдиної мети - служити Господу Ісусу Христу і звіщати благу звістку порятунку всім людям. Це об`єднання відображає слова Ісуса Христа, який сказав учням перед Вознесінням: «Та ви приймете силу, коли Дух Святий зійде на вас, і Моїми ви свідками будете ...» (Дії 1: 8). Метою Всеукраїнського Союзу є об`єднання існуючих і створення нових церков для виконання Божої волі не тільки в Україні, а й в усьому світі. До складу Всеукраїнського Союзу церков християн віри євангельської (п`ятидесятників) входять 24 обласних об`єднання церков ХВЄ, об`єднання церков ХВЄ Республіки Крим і міське об`єднання церков Києва.


У віровченні пьятдесятніцтва велике місце займає проповідь хрещення Духом Святим і близькості другого пришестя, кінця світу.
Християни віри євангельської дотримуються обрядів хрещення, євхаристії, для них велике значення має спілкування з Богом.
Поділися в соц. мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
По темі: