Фома аквінський

Святий Тома (Фома, Томас) Аквінський (Лат. Thomas Aquinas, ньому. Thomas von Aquin, т. Tommaso d`Aquino, * 1225, замок Роккасекка поблизу Аквіно, Італія - † 7 березня 1274, Fossanova, Італія) - один з найбільших і найвпливовіших філософів і теологів в історії, засновник теологічної школи томізму, святий католицької церкви. Монах-домініканець.

Як видатний вчитель християнської церкви, він також є головним представником філософії Високого Середньовіччя - філософської схоластики. Фома Аквінський залишив після себе фундаментальну працю, що мала вплив на виникнення неотомізму і Неосхоластика як і раніше має важливе теологічне і філософське значення.

Фома Аквінський створив своєрідну енциклопедію католицького богослов`я «Сума теології», в якій всі питання пізнання природи і суспільства розглядалися з позицій теологічного раціоналізму. Висуваючи ідею гармонії віри і розуму, він намагається підкорити науку богослов`ю, а тому розрізняє істини розуму і істини одкровення, вважаючи останні недоступними розуму, підвладними лише душі (вірі).

Відео: Фома Аквінський і його схоластика

Мабуть, ще в дитячому віці був відданий батьками в бенедиктинського монастиря в Монте-Кассіно.

Коли Фрідріх II бенедиктинців звідти вигнав, він вступив в Неапольського університету і проти волі батьків - до знову ордена домініканців (тисячу двісті сорок три).

Відео: Філософія Фоми Аквінського (розповідає Олександр Марей)

Через два роки керівництво ордена послало його в Париж вчитися у Альберта Великого, по якому він попрямував в Кельн, але в 1252 р повернувся в Париж - і почав викладацьку діяльність, яку пізніше продовжив у Орвьето, Вітебро і Римі, а потім знову в Парижі .

1272 переїхав до Неаполя, але незабаром помер по дорозі на Другий Ліонський собор.

Головними зусиллями його теологічної діяльності були спроби поєднати раціоналізм Арістотеля з християнськими одкровеннями.

Завдяки своїм енциклопедичним знанням, викладеним в творах «Summa theologiae» і «Summa contra gentiles», він не тільки володів умами тодішніх теологів, але справив великий вплив на подальший розвиток філософії. Також Фома Аквінський є творцем П`яти доказів існування Господа:



У 1323 р Римсько-католицька церква проголосила його святим, а в 1567 р включила до складу Вчителів церкви.

Фома Аквінський був відомим систематізатором середньовічної схоластики. Він пристосовував вчення Аристотеля до католицизму. Найвідомішим його твором є «Сума теології».


Теорія двох істин

За часів Фоми Аквінського значно зросла роль наукового і філософського пізнання. Тому було вже неможливо ігнорувати і не помічати досягнення розуму і науки. Аквінський намагався створити таку доктрину, яка дала б можливість контролювати філософське і наукове пізнання церквою. Ще в попередні століття західноєвропейськими схоластами була висунута теорія «двох істин». За цією теорією, наука і філософія здобувають знання, спираючись на досвід і розум. На відміну від них теологія набуває істину в божественному одкровенні. Таким чином теорія двоїстої істини поділила так би мовити сфери впливу між теологією і наукою. Божественне одкровення, вважали представники цієї теорії недоступне розуму. Фома Аквінський чітко визначив сферу науки і віри. Завдання науки полягає у поясненні закономірностей світу. Але як наукове знання об`єктивне та істинне, воно не може бути всеосяжним. Є така сфера діяльності, яка недоступна розумовому пізнанню, а тільки вірі. Отже, предметом філософії є «істини розуму», предметом теології - "істини одкровення». Але між наукою і вірою, філософією і теологією немає суперечності. Християнська істина стоїть вище розуму, але вона не суперечить йому. Істина може бути одна, бо походить від Бога. Оскільки кінцевим об`єктом теології та філософії і джерелом всякої істини є Бог, то не може бути принципової суперечності між теорією і вірою. Разом з тим не всі «істини одкровення» можна довести раціонально. Але це не ознака, що вони не правдиві чи суперечать розуму. Богословські істини "сверхразумного», але не «протірозумні». Наскільки обмежений людський розум стоїть нижче теології. А тому філософія і є «служницею теології». Функції філософії як «служниці релігії» полягають у тому, що вона повинна за допомогою логічних аргументів обґрунтувати християнські догми. Логічні докази допомагають краще розуміти ці догми і зміцнити віру в людину.


Докази існування Бога

Фома Аквінський вважав, що можна довести буття Бога і запропонував п`ять доказів, які стали класичними в західноєвропейській теології:

Однак деякі інші догми християнства не піддаються раціоналістичне обгрунтування (догма про Трійцю, про втілення Христа, про воскресіння з мертвих). Це неможливо зробити, не тому, що вони протірозумні і ірраціональні, а тому саме, що вони «Сверхразумом», їх доказ не в змозі здійснити обмежений людський розум. Більшість догм християнства є предметом теології, а не філософії.

1. Богословські синтези:

Відео: Фома Аквінський. Енциклопедія

2. Університетські диспути:






3. Коментарі до Святого Письма:



4. Коментарі до творів Аристотеля:

5. Інші коментарі:

6. полемічні твори:

7. Трактати на особливі теми:

8. Експертні висновки:

9. Листи:

10. Літургійні твори та проповіді:

проповіді:

11. Праці з сумнівною достовірністю:


Поділися в соц. мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
По темі: